Chci, aby ses změnil/a!

Sledujete rádi animované pohádky? Často jsou v nich schovaná zajímavá poselství. Tak například v příběhu Rebelka chce hlavní hrdinka změnit svoji mámu, protože si myslí, že tím dosáhne, čeho chce a udělá jí to šťastnou. Ve finále ale zjistí, aby mohla změnit svůj život, musí změnit především a v prvé řadě sama sebe. Vedlejším efektem je, že její samotná proměna má vliv i na její okolí, ale protože změnila svoje vnímání a svůj pohled, už se to zdá druhořadé.

A takhle to funguje i v reálném životě, kde si s ostatními lidmi zrcadlíme své klady a zápory, nezpracované emoce i mentální vzorce a nastavení. Ty se tvoří převážně v našem dětství a dospívání, tedy ve většině případů fungují na nevědomé rovině. Naším úkolem je pak stát se vlastním pozorovatelem a tyto vzorce si postupně zvědomovat.

Hezkým příkladem je rodičovství. Tady ty naše výchovné programy a nevědomé procesy dostanou prostor se vyřádit. A my s nimi. Kolikrát pak stojím a pozoruji sama sebe a říkám si, co se to tady děje? Kde se to ve mně vzalo? Následuje sebeanalýza. Chci to dělat tímto způsobem? Je tohle způsob, jakým chci žít? A pokud ne, navazuje hledání dalších možností. Někdy skutečně stačí si „jen“ dané téma zvědomit, jindy je potřeba pomoc průvodce – FEN kineziologa nebo terapeuta, který se se mnou na problém podívá.

A jak to máte vy? Daří se vám zastavit se a zvědomovat, co žijete? Jste strůjci svého života nebo si stále stěžujete, že to ne vy, ale ostatní? Ať už to máte jakkoli, je to v pořádku. Každý má svou cestu a své vlastní tempo. Pokud tápete a rádi byste se na vaše témata podívali z nadhledu, jsem tu pro vás.