TÉMA KOJENÍ ANEB JAK JSEM SE STALA FEN KINEZIOLOŽKOU

EDIT: ❤️Protože je zítra 14.2.2023 nejen Valentýn❤️, ale také 📚Mezinárodní den darování knih📚, rozhodla jsem se DAROVAT knihu NAŠE CESTA KE KOJENÍ tomu, kdo si o ni na Valentýna jako PRVNÍ napíše📝. Podmínkou je být fanouškem facebookové stránky 🦊Liška z ráje🦊 a sdílení tohoto příspěvku👍. A pokud by se na vás neusmálo štěstí, ještě je skladem posledních pár titulů. Sdílením příspěvku podpoříte i osvětu o kojení. Děkuju a těším se, ke komu knížka poputuje🤗

ČLÁNEK: V sobotu proběhl křest knížky Naše cesta ke kojení, kterou vydala laktační poradkyně MAMILA a maminka dvou dětí Tereza Mynářová. Děkuji, Terko, za tento úžasný počin, za Tvoje nasazení a za to, že jsi celý projekt dotáhla do zdárného konce. Bylo mi ctí stát se jednou z kmoter knížky a jsem moc ráda, že jsem mohla touto formou sdílet svůj a synův příběh, spolu s ostatními dvaceti ženami a jejich dětmi. Pevně věřím, že právě vzájemné sdílení těchto našich příběhů může s šířením osvěty o kojení významně pomoci.

Sama jsem se setkala se spoustou nepravdivých a protichůdných doporučení, kvůli kterým jsem o možnost kojení téměř přišla. Bohužel jsem tyto rady dostala od odborného personálu v porodnici na oddělení šestinedělí i v ordinaci pediatra. Kojení jsem ale nevzdala a hledala jsem dál, až jsem narazila na výbornou laktační poradkyni MAMILA Katy Šrubařovou. Katy, děkuji Ti ještě jednou, že jsi nám zachránila kojení a hlavně za Tvůj lidský přístup. Zároveň děkuji za možnost navštěvovat podpůrnou kojící skupinu v Praze, ze které čerpám ženskou sílu a inspiraci doteď.

Až do synova jednoho roku jsem kojila výhradně přes cévku a v mém případě jsem musela dokrmovat dárcovským i umělým mlékem. Bylo to pro mne velmi těžké i proto, jak velký tlak je na ženy v souvislosti s kojením vyvíjen. Přála bych si, aby:

  • každá žena měla svobodnou a informovanou volbu v oblasti kojení, ale také dostatečnou podporu svých blízkých;
  • ženy neodcházely z porodnic s umělým mlékem, pošramoceným sebevědomím a dezinformacemi o kojení;
  • pediatři při problémech s kojením uměli ženám pomoci a podpořili je v dlouhodobém kojení, ne naopak;
  • každá žena měla možnost využít služeb laktačních poradkyň, se kterými by ostatní odborní pracovníci spolupracovali.

Pro mne osobně kojení znamená formu lásky, kterou mohu dopřát svému dítěti, blízkost, vzájemnost, napojení se, ale také upozadění sama sebe, přijetí a odevzdání se. Nyní se chystám na tandemové kojení a jsem sama zvědavá, jaký další příběh nás čeká.

Je důležité si uvědomit, že kojení je normální a přirozenou součástí života, ale nemusí to být pro každého jednoduchá cesta. Přeji knize Naše cesta ke kojení, ať se v pravý čas dostane do správných rukou odborníků i žen, které tyto příběhy potřebují slyšet. Zakoupit knihu Naše cestu ke kojení si můžete na stránkách Terezy: https://www.najitsicestu.cz/kniha/. #Nasecestakekojení

Téma kojení, porodu, mateřství, rodičovství či výchovy v nás mohou otevírat staré nezpracované události z našeho dětství, které čekají v podvědomí na správnou příležitost být zvědomeny. Metodou, která umí i s takto hluboce zakořeněnými traumaty pracovat, je FEN kineziologie. Ta pomáhá zpracovávat především mentální programy, které řídí náš život a nedovolují nám se svobodně a vědomě rozhodovat tady a teď nebo převzít odpovědnost za sebe a svůj život. 

Já osobně jsem se k FEN kineziologii dostala právě skrze téma kojení mého prvního syna a metoda mě tak nadchla, že jsem se sama rozhodla stát FEN kinezioložkou. Od té doby navštěvuji FEN kineziologická sezení pravidelně sama se sebou a zároveň jsem k dispozici pro své klienty jako průvodce jejich vlastními tématy. Děkuji za důvěru. #Liskazraje