Borůvky a seberozvoj

Co mají společného sběr borůvek a osobní seberozvoj? Zdánlivě nic, ale i takovou činnost můžeme provádět vědomě, tady a teď. A pak může přijít ten AHA moment. Sbírání borůvek je jako seberozvoj. Natrhat plný hrníček dá fakt práci, potřebujete k tomu trpělivost, vytrvalost, odhodlanost a záměr. Stanete se vlastním pozorovatelem a bez hodnocení a souzení tiše trháte, ponořeni do svých vnitřních hloubek.

Ze začátku se zdá, že je to proces nekonečný. Přemýšlíte, zda to má vůbec cenu a stojí to za tu námahu. Pak pokračujete v trhání a borůvky začnou pomalu přibývat. Říkáte si, jsem na dobré cestě, skoro v půlce hrníčku. Trháte dál, nasloucháte okolním zvukům, soustředíte se na trhání i sami na sebe, své pocity, tělo i mysl. Máte třičtvrtě hrníčku. Říkáte si, že už by to mohlo stačit. Ale nedá vám to a sbíráte dál. Plný hrníček. Gratuluji. Dokázali jste to.

Ale tím to končit nemusí. Můžete třeba upéct borůvkový koláč nebo si dát borůvky s mlékem a cukrem. Či jakkoli jinak, jak máte rádi. Odměna je sladká, sklízíte plody své práce. Ne, nebylo to zadarmo a museli jste překonat různé překážky na cestě, vnější i vnitřní. A přesně takhle to funguje se seberozvojem. Musíte pro to něco udělat. Někdy více, někdy méně. A pak vám celý vesmír vyjde vstříc.

První krok je ale vždy na vás. Pokud váháte nebo se opakovaně nedaří, může pomoci FEN kineziologie. Třeba vám jen brání mentální program z dětství či dospívání nebo generační zátěž z rodiny. Nebo máte nízkou vitalitu a není síla ani na každodenní život, natož na změny. I s tím se dá pracovat. Řekněte si o pomoc, požádejte o průvodce a s důvěrou se odevzdejte celému procesu. Není to vždy snadné, ale stojí to za to.

Hezké léto všem 🙂